Matkultur och jakten på det typiskt tyska
När vi landade i Berlin fick vi därför en chock. Vi möttes av en stad blomstrande av olika kulturer och nationaliteter, långt ifrån det inbitet tyska vi förväntat oss. Det blev uppenbart tydligt för oss när vi första dagen skulle äta lunch, och längs en gata hittade två indiska restauranger, en kinesisk, en thailändsk, en japansk och ett kebabhak, men inte en enda som serverade schnitzel med kartoffel unt sauerkraut.
Något besvikna över att ha fått våra fördomar så dementerade, motbevisade och krossade satte vi oss på en utav de två indiska restaurangerna. Restaurangen gick i rosa, guld och glitter och en väldigt engagerad servitör visade oss till ett bord under ett slokigt parasoll. Besvikna var vi inte särskilt länge då;
1) Maten visade sig vara oerhört billig
2) och väldigt god!
1) Maten visade sig vara oerhört billig
2) och väldigt god!
På kvällen hamnade vi efter ytterligare en jakt efter en typiskt tysk restaurang på ett spanskt ställe, dagen efter den amerikanska kedjan Starbucks och på kvällen italienskt och så fortsatte det.
Vi hann äta oss igenom fem olika matkulturer innan vi sista kvällen äntligen hittade en genuint tyskrestaurang med schnitzel, apfelstrudel och schnapps on the house -Max unt Moritz på Oranienstrasse 162.
Vi hann äta oss igenom fem olika matkulturer innan vi sista kvällen äntligen hittade en genuint tyskrestaurang med schnitzel, apfelstrudel och schnapps on the house -Max unt Moritz på Oranienstrasse 162.






Sammanfattat är matkulturen i Berlin väldigt spretig, men verkligen inte dålig. På restaurang får du bra och mycket mat billigt. För den som gillar kebab är Berlin drömstaden där det bokstavligt talat finns överallt...
Och egentligen - hur många restauranger i Stockholm serverar bara typiskt svensk mat?
Köttbullar med potatismos, falukorv, sill, knäckebröd, surströmming, gräddtårta med jordgubbar......
Köttbullar med potatismos, falukorv, sill, knäckebröd, surströmming, gräddtårta med jordgubbar......