steffenberliner.blogg.se

Matkultur och jakten på det typiskt tyska

Publicerad 2013-03-12 11:05:00 i Allmänt,

 
Innan vi kom till Berlin hade vi en väldigt tydlig bild om hur vi trodde matkulturen såg ut. Vi trodde att vi skulle mötas av en uppsjö av restauranger med schnitzel, bratwurst, apfelstrudel, kartfoffel och surkål på menyn. Gigantiska ölstop. Jägermeister. Servitriser klädda i drindl.  Senap, köttgrytor, soppor. Korv överallt och knappt en grönsak så långt ögat kunde nå.

När vi landade i Berlin fick vi därför en chock. Vi möttes av en stad blomstrande av olika kulturer och nationaliteter, långt ifrån det inbitet tyska vi förväntat oss. Det blev uppenbart tydligt för oss när vi första dagen skulle äta lunch, och längs en gata hittade två indiska restauranger, en kinesisk, en thailändsk, en japansk och ett kebabhak, men inte en enda som serverade schnitzel med kartoffel unt sauerkraut.
Något besvikna över att ha fått våra fördomar så dementerade, motbevisade och krossade satte vi oss på en utav de två indiska restaurangerna. Restaurangen gick i rosa, guld och glitter och en väldigt engagerad servitör visade oss till ett bord under ett slokigt parasoll. Besvikna var  vi inte särskilt länge då;
1) Maten visade sig vara oerhört billig
2) och väldigt god!
 
På kvällen hamnade vi efter ytterligare en jakt efter en typiskt tysk restaurang på ett spanskt ställe, dagen efter den amerikanska kedjan Starbucks och på kvällen italienskt och så fortsatte det. 
Vi hann äta oss igenom fem olika matkulturer innan vi sista kvällen äntligen hittade en genuint tyskrestaurang med schnitzel, apfelstrudel och schnapps on the house -Max unt Moritz på Oranienstrasse 162.
 
 
 
Sammanfattat är matkulturen i Berlin väldigt spretig, men verkligen inte dålig. På restaurang får du bra och mycket mat billigt. För den som gillar kebab är Berlin drömstaden där det bokstavligt talat finns överallt...
 
Och egentligen - hur många restauranger i Stockholm serverar bara typiskt svensk mat?
Köttbullar med potatismos, falukorv, sill, knäckebröd, surströmming, gräddtårta med jordgubbar......
 
 
 
  

Kommentarer

Postat av: Gustaf Sjöberg

Publicerad 2013-03-16 15:08:34

Bra!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin Ivarsson Maja Christiansson Veronica Berglund Ottie Marusarz Linnea Björkegren

I februari 2013 var vi i Berlin med kursen Staden och framtiden. Målet med resan var att se ny arkitektur blandas med det gamla, och tvärt om. Kursen Staden och framtiden om det vi alla har omkring oss - den byggda miljön. Vi har fått till uppgift att se koppling mellan arkitektur och design, hur staden växer fram och vad som är typiskt för olika tidsperioder, till exempel.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela