steffenberliner.blogg.se

The story of Berlin - Museum

Publicerad 2013-03-15 08:36:00 i Allmänt,

Under våran vistelse i Berlin så var vi på fyra museum, ett av dessa var The story of Berlin.
Museet är väldigt stort och innehåller hela historien om staden från de första spåren av Berlin under medeltiden till efter murens fall. Med tanke på att vi bara spenderade ca 2 timmar med en guide så fick vi inte se allt för mycket av vad museet hade att erbjuda, men vårt största fokus låg på efterkrigstiden.

Men en intressant sak som vi fick se var den atombunker som byggdes på 70-talet under det lilla köpcentret som museet ligger i. Bunkern byggdes under en period då hela världen var rädda för atombombsanfall efter de som föll i Hiroshima och Nagasaki, bunkern är bara ett skydd emot radioaktiv strålning och inte vanliga bomber.


Tanken var att bunkern skulle kunna skydda 3600 personer vid ett anfall, det var först till kvarn som gällde. 
Men innan bunkern kunde användas vid attack så var speciellt utbildade personer tvungna att förbereda den inför ankomsten av människor, en förberedelse som skulle ta ca 14 dagar, alltså skulle man behöva veta när ett anfall skulle komma.
   Levnadsförhållandena hade vart tuffa om man var en av de lyckligt lottade som fick plats, allt är begränsat för att kunna vara där inne så länge som möjligt. I 14 dagar så skulle bunkern hålla människorna skyddade innan vatten, elektricitet, luft och mat skulle ta slut. Allt var väldigt noga uträknat och många skulle må dåligt av att vistas i denna miljö. Bunkern är uppdelad i två delar som man kan stänga av ifall det skulle hända något. I sjukstugan så fanns det ingen ansvarig läkare utan man tog förgivet att en av alla personer skulle vara läkare eller sjukvårdsutbildad och kunna ta hand om de sjuka. 
   Bunkern är den största som funnits i Berlin och efter 9/11 så står den i beredskapsläge i rädslan för terroristattacker. Hade ett krig utbrutit och man var tvungen att andvända bunkern så är man säker på att den inte skulle hjälpt, Den står inte emot riktiga bomber utan bara radioaktiv strålning, och resurserna skulle bara räcka i 14 dagar, och vi alla vet att radioaktiv strålning inte försvinner på två veckor, så att sedan gå ut ur bunkern skulle leda till död. Experter har räknat ut att det inte skulle gå att få in den folkmassan på så liten yta. Bunkern är mer för att visa Berlins befolkning att det fanns hopp, det ska kännas lungnande att de kan skydda sig.

The story of Berlin är ett väldigt fint och intressant museum som passar för människor i alla åldrar. Det är ett annorlunda och roligt sätt att få gå igenom historien samtidigt som man lär sig otroligt mycket.
Åker man till Berlin så kan vi rekommendera att gå och se detta museum. 

Kommentarer

Postat av: Gustaf Sjöberg

Publicerad 2013-03-16 15:03:32

Jag håller med Jag har inte varit där tidigare, men kommer säkert att återvända och titta lite mer på andra avdelningar.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin Ivarsson Maja Christiansson Veronica Berglund Ottie Marusarz Linnea Björkegren

I februari 2013 var vi i Berlin med kursen Staden och framtiden. Målet med resan var att se ny arkitektur blandas med det gamla, och tvärt om. Kursen Staden och framtiden om det vi alla har omkring oss - den byggda miljön. Vi har fått till uppgift att se koppling mellan arkitektur och design, hur staden växer fram och vad som är typiskt för olika tidsperioder, till exempel.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela