steffenberliner.blogg.se

DDR Museum och Salvador Dali museet

Publicerad 2013-03-21 22:09:00 i Allmänt,

 Vi besökte DDR museet, som ligger på museum ön i Berlin. Detta museum fokuserar på DDR som var den tyska demokratiska republiken (1949-1990), Östberlin alltså, den del som styrdes av Sovjet. DDR som skulle vara en demokratisk republik var inte så demokratisk, förhållandena var ansträngda och reglerade. Många människor som växte upp i Östberlin är såklart präglade av det då öst och väst var mycket olika varandra. DDR Museet får donationer av människor som levde i Östberlin, och dessa donationer är de saker som finns i museet. Museet är ganska interaktivt, man får ta på saker och liknande, så saker måste bytas ut, så donationerna är mycket uppskattade. Museet vill visa hur det var att leva i Östberlin, och föra det vidare då det är en stor del av Berlins historia.
   På museet kan man finna det mesta från DDR-tiden i Berlin. Olikheterna och den väldigt kontrollerande tillvaron. I DDR var det planekonomi som gällde, det var ca 20 ledare som bestämmde allt ifrån hur många bilar som skulle tillverkas (vänte listan på en bil var ca 10år!) till antalet nappar, man granskade modet efter produktion, allt kontrolerades för att man skulle slippa köpa in material eller likande.
   Här kommer lite kort från museet. 

Dessa två bilder visar hur ett typiskt vardagsrum och hur en typiskt toalett såg ut i Östberlin.

En modell av hur allt kring muren såg ut.
Modet i Östberlin var väldigt speciellt då regeringen ville lägga ut så lite pengar som möjlig, därför gjordes kläder i så billigt material som möjligt, och modellerna var heller inte de mest moderna. Om man kände någon som bodde utanför Östberlin så skulle man kanske ha tur och kunna få ett par moderna Levi's jeans.
 
 
Vi besökte även Salvador Dali museet som ligger vid Potsdamer Platz. Här finns en stor utställning med verk av den store konstnären, men vi fann att det till 98% bestod av teckningar och andra målningar, inte de berömda oljemålningarna som vi ville se. Tyvärr så får man inte heller ta kort inne vid utställningen, därför så finns det inga kort på detta tyvärr.


Vad är fint?

Publicerad 2013-03-19 10:20:44 i Allmänt,

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om "vad är fult?" där vi kom överens om ett par saker som vi tyckte var fula. I detta inlägg inriktar vi oss istället på vad vi tyckte var fint i Berlin. Likt inlägget om det vi tyckte var fult så finns det inga rätt och fel eftersom smaken från person till person kan variera mycket.
 
Fasaden ovan är något vi tyckte var väldigt fint. Se bara på alla fasadens välarbetade detaljer i form av dekorationer över fönster och propra balkongräcken. I helhet ger fasaden en lyxig och välarbetad känsla.
Även fast vi alla i gruppen är mer fascinerade av praktfulla byggnader från svunna tider så kunde vi inte låta bli att fascineras över denna enorma byggnad i glas. Den kanske inte är direkt fin utan kanske mera häftig men ändå.
Berliner dom - En praktfull katedral i Berlin. Här ser vi vackra fönster, skulpturer, dekorationer och en kupol. Alla vi fem i gruppen har även gått kulturhistoria och med kunskaperna från den kursen så tänkte vi på Roms arkitektur (bland annat Petruskyrkan).
Egentligen kunde ingen av oss riktigt bestämma oss om vi tyckte denna byggnad var ful eller fin. den ser ut som en fräsch legobit.
 
För att summera vad vi tycker är fint: Välarbetade och hela fasader.

Ännu mer nytt och gammalt

Publicerad 2013-03-17 19:02:00 i Allmänt,

Utsikten från vårt hotellrum som ni ser här ovan bjuder på en blandning av nytt och gammalt. Rakt fram bakom träden ser vi en gammal nästan spöklik byggnad. Till höger om denna gamla byggnad ser vi den moderna tunnelbanestationen. Allra längst till höger ser man dessutom en slags modern väggkonst i form av ett par giraffer. Girafferna är ett förståeligt motiv då vi bodde nära Berlins stora zoo!
Vi skulle som sagt besöka två kyrkor och förutom den bombade kyrkan så valde vi denna kyrka som ni ser i förgrunden. Denna inte så speciella men gamla kyrka på Alexanderplatz stoltserar högt men inte lika högt som det bakomliggande moderna Tv-tornet som är Berlins högsta byggnad. Alexanderplatz bjuder på så sätt både på nytt och gammalt.
 

Prenzlauerberg

Publicerad 2013-03-17 18:57:14 i Allmänt,

Den här bilden är tagen uppe ifrån det så kallade "berget" i Prenzlauerberg. De två byggnaderna till höger är vattentorn. På detta "berg" odlas om sommaren vindruvor som sedan görs till vin. Enligt guiden ska vinet vara snarare en exklusiv grej än särskilt gott..

Innanför dessa massiva tegelväggar uppfanns öl på flaska. Flaschenbier - Abteilung betyder flaskölens avdelning.
Till Prenzlauerberg sökte sig förr människor som ville finna lyckan. Detta har gett inspiration till denna butik och café som har som idé att sälja lycka.
Här ser man tydligt hur mycket kraft man lagt ner på att behålla en vacker fasad ut mot gatan medans den vägg som inte syns särskilt bra från gatan inte alls är något att skryta med.
 
Förr var Prenzlauerberg konstnärskvarter där det var billigt att bo och en helt annan antmosfär än idag. Många har de senaste åren tvingats lämna sina gamla lägenheter och flytta på grund utav att hyrorna ökat så kraftigt i takt med stadsdelens förändring. Förr sökte människan lycka i Prenzlauerberg. Idag söker sig människorna till Prenzlauerberg då de har skaffat familj och vill ha ett ställe att uppfostra sina barn på. Prenzlauerberg har därför fått en helt annan atmosfär, och har också blivit den plats i Europa där flest barn föds!
 
 

Moderna Museet

Publicerad 2013-03-15 10:11:00 i Allmänt,

Under vår sista dag hade vi till uppgift att besöka två museum och två kyrkor, ett museum vi besökte var Berlins moderna museum Hamburger Banhof som är stort, pretentiöst, bra, kul och väldigt mycket.


Andy Warhol

Läskig liten gubbstaty.





På bilderna så ser ni bland annat konstverk av George Widener, Robert Rauschenberg och Andy Warhol m.fl.
Det är ett fint och frächt museum som har otroligt mycket konst. Då det är ett Modern museum så kan det verkligen vara alla möjliga slags konstverk, saker som man aldrig trodde att man skulle få se. 

Otydlig gräns

Publicerad 2013-03-15 08:58:00 i Allmänt,

 Överallt i samhället finns det gränser. En del är tydliga, en del subtila och andra knappt omärkbara.
Vi i Sverige är ganska bortskämda med tydliga gränser. Till exempel har vi vid våra övergångsställen tydliga vita streck som markeringar på marken för att markera gränsen, rödljus och ett tickande ljud för att visa när det är okej att passera. Det fanns inte i Berlin. På bilderna här ovan ser ni ett helt vanligt övergångsställe. Inga markeringar för att visa på VAR du ska gå. Inget tickande ljud för att visa NÄR du ska gå över. Det som finns är ett litet, litet rödljus. Otroligt irriterande och förvirrande.
En fruktansvärt otydlig gräns. 

The story of Berlin - Museum

Publicerad 2013-03-15 08:36:00 i Allmänt,

Under våran vistelse i Berlin så var vi på fyra museum, ett av dessa var The story of Berlin.
Museet är väldigt stort och innehåller hela historien om staden från de första spåren av Berlin under medeltiden till efter murens fall. Med tanke på att vi bara spenderade ca 2 timmar med en guide så fick vi inte se allt för mycket av vad museet hade att erbjuda, men vårt största fokus låg på efterkrigstiden.

Men en intressant sak som vi fick se var den atombunker som byggdes på 70-talet under det lilla köpcentret som museet ligger i. Bunkern byggdes under en period då hela världen var rädda för atombombsanfall efter de som föll i Hiroshima och Nagasaki, bunkern är bara ett skydd emot radioaktiv strålning och inte vanliga bomber.


Tanken var att bunkern skulle kunna skydda 3600 personer vid ett anfall, det var först till kvarn som gällde. 
Men innan bunkern kunde användas vid attack så var speciellt utbildade personer tvungna att förbereda den inför ankomsten av människor, en förberedelse som skulle ta ca 14 dagar, alltså skulle man behöva veta när ett anfall skulle komma.
   Levnadsförhållandena hade vart tuffa om man var en av de lyckligt lottade som fick plats, allt är begränsat för att kunna vara där inne så länge som möjligt. I 14 dagar så skulle bunkern hålla människorna skyddade innan vatten, elektricitet, luft och mat skulle ta slut. Allt var väldigt noga uträknat och många skulle må dåligt av att vistas i denna miljö. Bunkern är uppdelad i två delar som man kan stänga av ifall det skulle hända något. I sjukstugan så fanns det ingen ansvarig läkare utan man tog förgivet att en av alla personer skulle vara läkare eller sjukvårdsutbildad och kunna ta hand om de sjuka. 
   Bunkern är den största som funnits i Berlin och efter 9/11 så står den i beredskapsläge i rädslan för terroristattacker. Hade ett krig utbrutit och man var tvungen att andvända bunkern så är man säker på att den inte skulle hjälpt, Den står inte emot riktiga bomber utan bara radioaktiv strålning, och resurserna skulle bara räcka i 14 dagar, och vi alla vet att radioaktiv strålning inte försvinner på två veckor, så att sedan gå ut ur bunkern skulle leda till död. Experter har räknat ut att det inte skulle gå att få in den folkmassan på så liten yta. Bunkern är mer för att visa Berlins befolkning att det fanns hopp, det ska kännas lungnande att de kan skydda sig.

The story of Berlin är ett väldigt fint och intressant museum som passar för människor i alla åldrar. Det är ett annorlunda och roligt sätt att få gå igenom historien samtidigt som man lär sig otroligt mycket.
Åker man till Berlin så kan vi rekommendera att gå och se detta museum. 

Ännu mer nytt och gammalt!

Publicerad 2013-03-14 22:22:00 i Allmänt,

Som vi nämnt i tidigare inlägg så skulle vi vara uppmärksamma på det ny och det gamla i Berlin. Berlin är en väldigt modern stad. Men självklart vill man ju behålla stadens historia, och det kan göras på olika sätt.
På bilderna ovanför kan vi se en gammal stenstaty på ett stort, väldigt modernt hus. Det kan ju te sig lite konstigt att sätta en stenstaty på ett modernt bygge, men samtidigt ett kreativt sätt att behålla det gamla och historiska.
Ett annat sätt att bevara det gamla är att behålla gamla hus. På bilden kan vi bakom träden se ett gammalt hus med en vacker fasad emellan två relativt moderna hus, som är typiska för vår tid, raka linjer och mycket glas. Det kan se en aning konstigt ut, men det är såklart en smaksak.
Vi kan ju bortse från kvaliteten på detta foto. Fotot är taget på tunnelbanan vid Alexanderplatz, en pelare i metall. Vart har vi sett pelare i denna stil förut, bland annat i arkitektur från antika Grekland och Rom, då i sten. ännu ett kreativt sätt att få in det gamla i det nya, även då just denna stil inte är tysk.
Sedan kan vi ju tillägga att Berlin är under ständig ombyggnad, vart vi än gick så såg vi byggställningar eller avspärrningar vilket var lite tråkigt. Det är också något som bidrar till en känsla av att staden är sliten och lite smutsig på ett sätt, men självklart är det så att alla städer förnyas, Berlin kanske bara förnyar sig lite mer än andra.
 

Öst- & Västberlin

Publicerad 2013-03-14 11:25:00 i Allmänt,

 

 

Efter andra världskriget delades Berlin in i Väst- respektive Östberlin. Det var Storbrittanien, Frankrike och USA som tillsammans bildade Västberlin mot det sovjetiska Östberlin. Tanken var att de fyra länderna tillsammans efter kriget skulle styra över Berlin, men det fungerade inte som en hade hoppats på. Det sägs att Västberlin var en mer demokratisk del än Östberlin och det kanske var därför Berlinmuren kom att byggas. År 1961 byggde just Östberlin upp Berlinmuren som skulle hindra de som levde på den östliga sidan från att rymma till Västberlin. Hela Västberlin kom alltså att bli inmurat(se bild) av Östberlin och inte tvärtom som många tror.  Muren var hårt bevakad av beväpnade personer och så sent som 1989 kunde en köpa 24timmars-visum för att besöka andra sidan. 1989 sägs vara året då Berlinmuren föll och formellt sätt så förenades Öst- och Västberlin 1990, samma år som Tyskland förenades. 

 

 

Nytt och Gammalt

Publicerad 2013-03-14 11:00:00 i Allmänt,

Prenzlauerberg.
Ett tidigare ockuperat hus mitt bland nya, renoverade hus. En tydlig kontrast i det annars städade och prydliga kvarteret. Det gamla slitna huset ägs fortfarande privat, människor bor fortfarande i huset och hyran är fortfarande låg. Älskar att sånt här finns kvar i Berlin. Det är kul, härligt och hundra gånger mer intressant än en stad med bara nya, renoverade hus. Huset berättar dessutom en historia om vad som en gång varit.

Vad är fult?

Publicerad 2013-03-13 12:48:00 i Allmänt,

Zoo Bahnhof.
Att säga exakt vad som är fult är svårt, eller snarare - det går inte. smak är unikt och individuellt.
Det som går att säga är vad JAG tycker är fult, eller VI om en har turen att lyckas komma överens...

På bilden syns ett hus tvärsöver gatan- huset har NOLL charm, och skulle inte ens vara fint i de allra mest vackra väderförhållanden. Huset är dessutom slitet och förfallet. den undre delen är täckt med gräsliga skyltar. det är mycket trafik och ingen växtlighet - kanske hade ett träd eller en allé kunnat pigga upp, men tyvärr är nog platsen i nuläget bortom all räddning.

 

Området saknar personlighet och värme. Känslan och karaktären av husen är snarare stel och opersonlig. Jag antar att husen är billiga och lätta att bygga upp, rymmer många och på så vis fyller en funktionalitet. Men vem känner sig inspirerad och glad av en sånhär miljö?

Ingenting är fint i februari slask, men det vänstra huset är nog menlöst och fult året om. I jämförelse är det högra betydligt roligare och mindre fult, designen med starka färger piggar upp, den konsekventa och raka designen är både ful och snygg på sammagång. Men mest ful.

Det här är så fult och trist så att det nästan blir snyggt.

Tyvärr är det allt för mycket fult för att kunna bortse ifrån.  Mycket är förfallet och ingenting har gjorts för att det ska vara en vacker och härlig plats att vistas på. Staketen på gångbron är bara vanligt grått galler - fult.
Taken/regnskydden på perrongen är fula. Dessutom sitter det på gångbron ännu en jätteful skylt, något tyskar verkar vara experter på - de har fula skyltar överallt!

Det finns inget alls för att skapa trivsel - inga bänkar eller utsmyckningar. På sin höjd lite graffiti, som säkert många irriterar sig på, men i det här sammanhanget tillför det mer än vad det förstör.

Tågstationen fyller sin funktion, men inte mer än så. Överlag är byggnader och platser som enbart finns till för att vara praktiska fula. Till exempel lagerlokaler eller industrier. FULT FULT FULT FULT!

Berlinmuren

Publicerad 2013-03-12 20:06:00 i Allmänt,

När vi åkte till Berlin var vi alla överens om att vi ville se Berlinmuren eftersom det är en sådan viktig del av Berlins historia, så den sista dagen vi var i Berlin åkte vi till East Side Gallery som är en 1316 meter lång remsa av muren som fortfarande står. På murens östra sida har konstnärer från hela världen fått i målning tolka de politiska händelserna i Tyskland under början av 1990-talet.
 
På västsidan av muren finns det målningar och grafitti av okända konstnärer som utfört sin konst på mindre lagliga sätt. Street art är något som präglar staden och det finns överallt i Berlin
 
Denna Ikoniska bild gjord av Dmitri Vrubel föreställer Leonid Brezhnev, generalsekreterare i sovjetunionens kommunistiska parti, och Erich Honecker, Generalsekreterare i Tysklands socialistiska enhetsparti. målningen är inspirerad av ett foto som togs på de två männen när de möttes för att fira 30årsjubileet av DDRs bildning. Bilden är kallad The Fraternal kiss, på svenska den broderliga kyssen.
 
Som många andra besökare bestämde vi oss för att föreviga vår vistelse med att skriva våra namn på Berlinmuren.
 
I slutet, eller i början, av muren kan man se denna fantastiska väggmålning som ligger på andra sidan gatan
 
Vi tycker att East Side Gallery deffinitivt är värt ett besök och även en chans att få se intressanta konstverk.
.
 

Den bombade kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Publicerad 2013-03-12 18:25:00 i Allmänt,

Under vår lediga tid i Berlin fick vi bland annat i uppgift att besöka två kyrkor. En av de kyrkor vi valde att besöka var Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet till minne av Wilhelm I. Där stod den som en av Berlins högsta byggnader fram till 1943 då kyrkan under andra världskriget blev träffad under en bombräd. Ända sedan dess har kyrkan fått stå kvar som en ruin.

När vi gick till kyrkan hade vi stora problem med att hitta just själva kyrkan trots att vi hade kommit till Breitscheidplatz. Tillslut kom vi på att kyrkan stod precis framför oss, bara det att vi inte såg den. Den var omgiven av vita byggställningar på grund av reparationer. Därför fick vi tyvärr aldrig i verkligheten se hur kyrkan såg ut på utsidan. Bilden ovan fick vi därför ta från Google.

Den aningen speciella byggnaden ni ser till höger om den bombade kyrkan på bilden ovan är faktiskt också en kyrka som dessutom har blivit utnämd till en av de mest speciella kyrkor i världen.

 
Trots de lagade sprickorna i taket berättar den fantastiska mosaiken att kyrkan vid sin begynnelse var en mycket vacker och påkostad kyrka.
 
 
Breitscheidplatz som det såg ut innan andra världskriget.
Breitscheidplatz som det ser ut idag. Som ni ser är det enbart kyrkans ruin som finns kvar av det "gamla" Breitscheidplatz.
 
 
 

Matkultur och jakten på det typiskt tyska

Publicerad 2013-03-12 11:05:00 i Allmänt,

 
Innan vi kom till Berlin hade vi en väldigt tydlig bild om hur vi trodde matkulturen såg ut. Vi trodde att vi skulle mötas av en uppsjö av restauranger med schnitzel, bratwurst, apfelstrudel, kartfoffel och surkål på menyn. Gigantiska ölstop. Jägermeister. Servitriser klädda i drindl.  Senap, köttgrytor, soppor. Korv överallt och knappt en grönsak så långt ögat kunde nå.

När vi landade i Berlin fick vi därför en chock. Vi möttes av en stad blomstrande av olika kulturer och nationaliteter, långt ifrån det inbitet tyska vi förväntat oss. Det blev uppenbart tydligt för oss när vi första dagen skulle äta lunch, och längs en gata hittade två indiska restauranger, en kinesisk, en thailändsk, en japansk och ett kebabhak, men inte en enda som serverade schnitzel med kartoffel unt sauerkraut.
Något besvikna över att ha fått våra fördomar så dementerade, motbevisade och krossade satte vi oss på en utav de två indiska restaurangerna. Restaurangen gick i rosa, guld och glitter och en väldigt engagerad servitör visade oss till ett bord under ett slokigt parasoll. Besvikna var  vi inte särskilt länge då;
1) Maten visade sig vara oerhört billig
2) och väldigt god!
 
På kvällen hamnade vi efter ytterligare en jakt efter en typiskt tysk restaurang på ett spanskt ställe, dagen efter den amerikanska kedjan Starbucks och på kvällen italienskt och så fortsatte det. 
Vi hann äta oss igenom fem olika matkulturer innan vi sista kvällen äntligen hittade en genuint tyskrestaurang med schnitzel, apfelstrudel och schnapps on the house -Max unt Moritz på Oranienstrasse 162.
 
 
 
Sammanfattat är matkulturen i Berlin väldigt spretig, men verkligen inte dålig. På restaurang får du bra och mycket mat billigt. För den som gillar kebab är Berlin drömstaden där det bokstavligt talat finns överallt...
 
Och egentligen - hur många restauranger i Stockholm serverar bara typiskt svensk mat?
Köttbullar med potatismos, falukorv, sill, knäckebröd, surströmming, gräddtårta med jordgubbar......
 
 
 
  

Kreuzberg

Publicerad 2013-03-08 09:13:36 i Allmänt,

Kreuzberg är känt för sina rebelliska anor, street art och kulturliv. Det är omöjligt att gå någonstans i stadsdelen utan att mötas av street art och klotter. Mycket av klottret förmedlar ofta budskap, politiska och revolutionära. I slutet på 1900-talet ville många fastighetsägare i kvarteret riva, bygga nytt och göra om - det blev starten på flera decennier av ockupationer och protester från invånarna, en tradition som fortfarande idag lever kvar. Huset på bilden ovan är ett sjukhus som ockuperats och som fortfarande idag finns kvar som ett centrum för konst och kultur.
Kreuzberg är ett kvarter med många olika kultrurer samlade på liten yta, indiska restauranger blandas med både typiskt tyska och thailändska, det märks på människorna som går ute på gatorna och på konsten. Kreuzberg har också blivit en samlingsplats för papperslösa flyktingar från hela Tyskland. Mitt i centrala Kreuzberg har de tagit saken i egna händer och byggt upp ett eget tältsamhälle i hopp om att förändra, informera och få en chans att stanna.
 
Kreuzberg är en stadsdel i Berlin som under berlinmurens tid tillhörde Västberlin, efter andra världskriget delades Berlin upp emellan Sovjetunionen, Storbrittanien, Frankrike och USA. Sovjetunionen bildade det så kallade Östberlin medans Storbrittanien, Frankrike och USA tillsammans bildade Västberlin. Västberlin var en mer demokratisk del av Berlin.


Linnea Björkegren, Ottie Marusarz, Malin Ivarsson, Maja Christiansson, Veronica Berglund
 

Berlin

Publicerad 2013-03-05 09:09:00 i Allmänt,

Vi går sista året på samhällsvetenskapligaprogrammet med inriktning kultur.
I februari 2013 var vi i Berlin med kursen Staden och framtiden. Målet med resan var att se ny arkitektur blandas med den gamla, och tvärt om. Kursen Staden och framtiden handlar om det vi alla har omkring oss - den byggda miljön. Vi har fått till uppgift att se koppling mellan arkitektur och design, hur staden växer fram och vad som är typiskt för olika tidsperioder, till exempel.
 
Här ovan ser ni Brandenburger Tor. Ett gammalt monument som med tiden har kommit att symbolisera Berlin.
 

Linnea Björkegren, Malin Ivarsson, Ottie Marusarz, Veronica Berglund
 

Om

Min profilbild

Malin Ivarsson Maja Christiansson Veronica Berglund Ottie Marusarz Linnea Björkegren

I februari 2013 var vi i Berlin med kursen Staden och framtiden. Målet med resan var att se ny arkitektur blandas med det gamla, och tvärt om. Kursen Staden och framtiden om det vi alla har omkring oss - den byggda miljön. Vi har fått till uppgift att se koppling mellan arkitektur och design, hur staden växer fram och vad som är typiskt för olika tidsperioder, till exempel.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela