DDR Museum och Salvador Dali museet


Dessa två bilder visar hur ett typiskt vardagsrum och hur en typiskt toalett såg ut i Östberlin.

En modell av hur allt kring muren såg ut.

Den här bilden är tagen uppe ifrån det så kallade "berget" i Prenzlauerberg. De två byggnaderna till höger är vattentorn. På detta "berg" odlas om sommaren vindruvor som sedan görs till vin. Enligt guiden ska vinet vara snarare en exklusiv grej än särskilt gott..
Efter andra världskriget delades Berlin in i Väst- respektive Östberlin. Det var Storbrittanien, Frankrike och USA som tillsammans bildade Västberlin mot det sovjetiska Östberlin. Tanken var att de fyra länderna tillsammans efter kriget skulle styra över Berlin, men det fungerade inte som en hade hoppats på. Det sägs att Västberlin var en mer demokratisk del än Östberlin och det kanske var därför Berlinmuren kom att byggas. År 1961 byggde just Östberlin upp Berlinmuren som skulle hindra de som levde på den östliga sidan från att rymma till Västberlin. Hela Västberlin kom alltså att bli inmurat(se bild) av Östberlin och inte tvärtom som många tror. Muren var hårt bevakad av beväpnade personer och så sent som 1989 kunde en köpa 24timmars-visum för att besöka andra sidan. 1989 sägs vara året då Berlinmuren föll och formellt sätt så förenades Öst- och Västberlin 1990, samma år som Tyskland förenades.
Ingenting är fint i februari slask, men det vänstra huset är nog menlöst och fult året om. I jämförelse är det högra betydligt roligare och mindre fult, designen med starka färger piggar upp, den konsekventa och raka designen är både ful och snygg på sammagång. Men mest ful.
Tyvärr är det allt för mycket fult för att kunna bortse ifrån. Mycket är förfallet och ingenting har gjorts för att det ska vara en vacker och härlig plats att vistas på. Staketen på gångbron är bara vanligt grått galler - fult.
Taken/regnskydden på perrongen är fula. Dessutom sitter det på gångbron ännu en jätteful skylt, något tyskar verkar vara experter på - de har fula skyltar överallt!
Det finns inget alls för att skapa trivsel - inga bänkar eller utsmyckningar. På sin höjd lite graffiti, som säkert många irriterar sig på, men i det här sammanhanget tillför det mer än vad det förstör.
Tågstationen fyller sin funktion, men inte mer än så. Överlag är byggnader och platser som enbart finns till för att vara praktiska fula. Till exempel lagerlokaler eller industrier. FULT FULT FULT FULT!
Under vår lediga tid i Berlin fick vi bland annat i uppgift att besöka två kyrkor. En av de kyrkor vi valde att besöka var Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet till minne av Wilhelm I. Där stod den som en av Berlins högsta byggnader fram till 1943 då kyrkan under andra världskriget blev träffad under en bombräd. Ända sedan dess har kyrkan fått stå kvar som en ruin.
När vi gick till kyrkan hade vi stora problem med att hitta just själva kyrkan trots att vi hade kommit till Breitscheidplatz. Tillslut kom vi på att kyrkan stod precis framför oss, bara det att vi inte såg den. Den var omgiven av vita byggställningar på grund av reparationer. Därför fick vi tyvärr aldrig i verkligheten se hur kyrkan såg ut på utsidan. Bilden ovan fick vi därför ta från Google.
Den aningen speciella byggnaden ni ser till höger om den bombade kyrkan på bilden ovan är faktiskt också en kyrka som dessutom har blivit utnämd till en av de mest speciella kyrkor i världen.
Malin Ivarsson Maja Christiansson Veronica Berglund Ottie Marusarz Linnea Björkegren
I februari 2013 var vi i Berlin med kursen Staden och framtiden. Målet med resan var att se ny arkitektur blandas med det gamla, och tvärt om. Kursen Staden och framtiden om det vi alla har omkring oss - den byggda miljön. Vi har fått till uppgift att se koppling mellan arkitektur och design, hur staden växer fram och vad som är typiskt för olika tidsperioder, till exempel.